Extraordinara dezvoltare cunoscută de tehnologiile informării şi comunicării a schimbat aproape radical societatea în care trăim şi, implicit, mediul în care îşi desfăşoară activitatea structurile infodocumentare. Mediul electronic are consecinţe şi asupra rolului profesioniştilor din domeniul informãrii, dar şi asupra pregătirii pe care aceştia trebuie să o aibă. Ei trebuie să ţină pasul cu mediul informaţional aflat într-o continuă şi rapidă schimbare, să facă faţă nevoilor privind educaţia continuă.
În procesul de formare a competenţelor de informare în societate, bibliotecile au potenţialul pentru a deveni instituţii de importanţă fundamentală; ele trebuie să ofere cursuri privind căutarea informaţiei atât în formă tipărită, cât şi în formă digitalã. Bibliotecile pot juca diverse roluri în educaţia pentru cultura informaţiei. Dintre acestea, foarte importantă se dovedeşte contribuţia pe care bibliotecile o pot avea în dezvoltarea de instrumente de învăţare şi de acces la informaţie. Bibliotecile pot, de asemenea, să ofere sprijin pentru utilizarea resurselor de informare din reţea şi pentru crearea unor oportunităţi privind activităţile de învăţare în cooperare.
Profesioniştii informării şi-au însuşit deja abilităţi şi deprinderi informaţionale, cunosc principalele instrumente de informare, pe format tipărit sau elecronic, ştiu cum să folosească la maximum bazele de date ştiinţifice on-line, oferta bogată a internetului şi a mediilor multimedia.
Noile Tehnologii de Comunicare şi Informare(NTCI), în care internetul devine un punct de referinţă, sunt prezente în toate domeniile de activitate ale omului contemporan: petrecerea timpului liber, cercetarea ştiinţifică, etc. Generalizarea schimburilor electronice de informaţii şi documente, caracterul universal al acestei noi comunicări globale, planetare, rapiditatea şi caracterul spectaculos al mutaţiilor produse de această "evoluţie" este un moment cheie în istoria umanităţii.Această societate a informaţiei, despre care se mai spune că este societatea cunoaşterii şi a inteligenţei, se dezvoltă pe baza unei noi culturi a informaţiei. Schimburile de date şi comunicarea electronică generalizată între oameni şi grupuri, constituie un factor de dezvoltare individuală şi colectivă.