Thursday, November 29, 2007

3 zile de cultură

DOC EST prezintă o altă Românie- o ţară guvernată prin minciună şi manipulare.





În perioada 28-30 noiembrie 2007, Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a găzduit festivalul de film documentar DOC EST. În cadrul fesivalului deschis pentru toţi cei interesaţi, vor fi proiectate filme care ilustrează trecutul istoric zbucimat.


Printre acestea s-a numărat şi pelicula Marele Jaf Comunist, prezentată publicului ieşean în ziua de 28 noiembrie, regizată de Alexandru Solomon. Spectacolul a adunat zeci de adolescenţi curioşi să afle "povestea" din spatele filmului şi viziunea regizorală. Şase evrei, presupuşi foşti membrii ai Partidului Comunist, oameni care mai înainte lucraseră în cadrul aceleiaşi poliţii secrete, au jefuit Banca Naţională a României. Un aspect interesant este acela că filmul a fost interpretat de persoanele reale, deoarece la doar căteva luni după atac, făptaşii au acceptat să joace propriile roluri. Imediat după reconstituirea filmului, cei şase au fost condamnaţi la moarte şi împuşcaţi. Cea care a scăpat cu viaţă a fost femeia, datorită faptului că avea doi copii care necesitau îngrijire.
Valoare filmului a fost dovedită de numărul mare de spectatori, care au umplut sala. Filmul a stârnit senzaţie şi a ridicat un mare semn de întrebare asupra noţiunii de adevăr.

Realizator: Rusu Elena-Lorena

No comments: